Free cookie consent management tool by TermsFeed Update cookies preferences

Disznótoros hétvége: ételek, élmények és kikapcsolódás egyben!

disznótoros hétvége Sokorópátkándisznótoros hétvége Sokorópátkán nem csak ízletes finomságokkal várja Önt és családját, de élményekkel és kényelmes pihenéssel is!

A disznóvágást hagyományosan télen tartják, ehhez pedig a sertést már novemberben el kell kezdeni hizlalni. A téli vágásra több ok is volt: egyrészt a hűtőszekrények megjelenése előtt így biztosítható volt a hús frissen tartása a feldolgozás alatt, másrészt a rovarok sem férhettek hozzá, hiszen télen nem igazán lehet találkozni velük, de az ünnepekre való készülődés is szerepet játszott az időpont megválasztásában, illetve az is, hogy ekkorra már megcsappantak az egyéb készletek.

Rengeteg babonaság is kapcsolódik a disznótorhoz; így például újholdkor nem volt szabad disznót vágni, mert úgy gondolták, férges lesz a hús, de kedden, pénteken és vasárnap sem, mert a hiedelem szerint a hús azokon a napokon gyorsan megromlik. Ellenben a téli esküvők száma a régi világban sokkal nagyobb volt, mint manapság, és ez a disznóvágásnak, illetve az abból származó húsnak volt köszönhető.

A disznóvágás nem csupán családi esemény volt: a szomszédság is aktívan részt vett benne – egyrészt a finom falatok reményében, másrészt a kölcsönös segítség okán. Ilyenkor a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki dolgozott, és persze az áldomás sem maradhatott el, ám ebből a gyerekek többnyire kimaradtak.

Napjainkban persze már nagyipari méretekben történik a disznóvágás, a hagyományos, "falusi" disznótorokról egyre kevesebbszer hallani. Ám azok számára, akik még sosem élték ezt át, a Sokoró Fogadó minden télen többször is készül a disznótoros hétvégékkel, ahol kellemes, nyugodt környezetben lehet részt venni egy ilyen eseményen!

A disznótoros hétvégén mindenki részt vehet magán a disznóvágáson is, ám ez természetesen nem kötelező. A feldolgozást követő lakomát azonban semmiképp sem szabad kihagyni, hiszen friss ételekkel és emelkedett hangulattal csábítja a résztvevőket! A toros káposzta, a kemencében sült pecsenye, a friss hurka, kolbász és májas, valamint az orjaleves mind olyan, hagyományos ételek, amelyekkel csak egy igazi disznótoros hétvégén lehet találkozni!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését disznótoros hétvégéink iránt, és szeretne időpontot foglalni, illetve, ha kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!