Ízekben és programokban gazdag disznótoros hétvégére invitáljuk
A hazai hagyományok közül nagy közönséget vonz a disznóvágás. Ne maradjon le az idei disznótoros hétvégék egyikéről, várjuk szeretettel!
A disznó és a tradíciók
Régi szokás szerint a disznótorok kezdő időpontja november 30. volt és eltartott egészen január végéig, ameddig a téli hónapok hidege kitartott. A gazdák ehhez a dátumhoz igazodva már szeptembertől hízóra fogták az állatot, hogy három hónap múlva kigömbölyödve válhasson belőle ezer meg egy finomság az emberek számára a faluban. Nem véletlenül volt gyakoribb a téli esküvő, hiszen így biztosan került hús is a vendégek elé az asztalra.
Az állat áldozatát meghálálta az egész falu, a disznónak szinte minden porcikáját felhasználták és aki tudott, segédkezett a feldogozásában. A disznótorral szorosan összekapcsolódott a pálinkázás, borfogyasztás is. A disznóvágást tartó ház és segítőik pirkadatkor keltek, hogy minden elkészüljön a nap végére. A házigazda jó szóval, finom italokkal lelkesítette a szorgalmasan sürgölődő szomszédokat, rokonokat. Senki nem lustálkodott, komolyan kivette a részét a disznó feldolgozásából.
A disznótor menüje
A finomságok folyamatosan készülnek a disznóvágás ideje alatt. Az egyik, legelső fogás már pitymallatkor elkészül. A frissen leölt disznó vérét kifolyatják, felaprózott hagymán sütik meg és kenyérre kenve fogyasztják el. Nincs idő hosszan falatozni, mert vacsoraidőre mindennek el kell készülnie. A perzselés, darabolás után a frissen vágott húsból orjaleves gyöngyözik a a leveses tányérokba. A nap hátralévő részét a hurka és kolbász töltésének szentelik, de a disznósajt se maradhat le az illatozó tálakról.
A disznó persze nem csak hurka, meg kolbász. A disznózsírban sülhet ki a fánk, így az édes ízek is szerephez jutnak. Sonka, szalonna, oldalas besózva, pácolva, körömpörkölt, tepertő kisütve várja, hogy eltegyék. A disznótoros menüje levessel kezdődik, káposztával folytatódik, hurkával, kolbásszal zárul. A pogácsa és a hájas sütemények már csak egy kis ráadásnak számítanak. Kell is a nehezebb étel, hogy a pálinkát, bort ellensúlyozza, ami a jó hangulatért felelős.
Megidézzük a falusi disznótorok hangulatát
A sokorópátkai disznótoros hétvége 2023-ban is várja a régi és új vendégeit. Kóstoljon bele a vidék őszi ízeibe, vegyen részt egy hamisítatlan, helyi disznótoron! A disznóvágás szállással az igazi, hiszen a korai keléshez jó minél közelebb lenni a helyszínhez.
A disznótoros ételekre falusi svédasztalos reggelivel és ebéddel alapozzuk meg a hangulatot, ezen kívül vendégeinket üdvözlő itallal várjuk. A vendégek két program között lazíthatnak a wellness részlegünkben, felfedezhetik a környéket egy frissítő kiránduláson.
Egy egész napot szentelünk a disznóvágásnak, amit frissen készült, változatos fogásokkal és jóféle italokkal teszünk ízekben gazdag és vidám eseménnyé. Minden résztvevő kap válogatáscsomagot is, amit hazavihet magával a hétvége után.
Töltsön pár napot távol a város zajától, fedezze fel a tél ínycsiklandó finomságait és pihenjen egy barátságos fogadóban a párjával, barátokkal vagy a családdal! Mi nem tudunk ennél szórakoztatóbb, tanulságosabb és egyben hangulatosabb programot a hideg évszakban. Senkit nem is szeretnénk megfosztani ettől az egyedülálló élménytől, ezért a sokorópátkai disznótoros hétvégékre sok időt szántunk. November közepétől egészen március elejéig tart nálunk a disznótor.
A foglalásokkal ne várjon, különben nem marad szabad hely a fogadóban és a programokon! Szívesen segítünk információkkal, csak keressen minket bizalommal az elérhetőségeink egyikén!